Yhdistys
Taiteilijaseura sai alkunsa Oriveden taidekerhon laajentuessa vuonna 1964. Vuonna 1967 taidekerhon jäsenet suunnittelivat taiteilijaseuran perustamista ja useiden kokousten jälkeen he kutsuivat alueen taiteilijat koolle. Yli kaksikymmentä taiteilijaa kokoontui 10.11.1968 Oriveden ravintola Kievarissa perustamaan Ylä-Hämeen Taiteilijaseuraa, jonka kotipaikaksi valittiin Orivesi. Perustajajäseniin kuuluivat muun muassa Hilkka Laurila, Lauri Markkula, Veikko Mäkeläinen ja sarjakuvataiteilija Tarmo Koivisto.
Yhdistyksen rekisterinumero 0926162-9
https://yhdistysrekisteri.prh.fi/
Yhdistyksen sähköpostiosoite: ylahameentaiteilijaseura(at)gmail.com
Hallituksen kokoonpano vuosille 2023 – 2024 on seuraava:
puheenjohtaja: Timo Musturi, 040 5274688, timo.musturi(at)gmail.com
varapuheenjohtaja: Riitta Kurkela, 044 5440058, rkurki58(at)gmail.com
sihteeri: Maritta Karnola-Saikkonen, 050 5757550, marittaks(at)gmail.com
rahastonhoitaja: Miia Siren, 040 9106705, miia.siren(at)outlook.com
hallituksen jäsenet: Leila Lehtonen, 050 4365313, leila-lehtonen(at)hotmail.com
Annikki Jääskelä, 040 5269066, annikki.jaaskela(at)pp.inet.fi
hallituksen varajäsen: Helena Seppälä, 050 4017158
Yhdistyksen säännöt
1§.
Yhdistyksen nimi on Ylä-Hämeen Taiteilijaseura ry. Ja sen kotipaikka on Oriveden kaupunki.
2§.
Yhdistyksen tarkoituksena on koota Pohjois-Hämeen alueella asuvat tai sieltä kotoisin olevat taiteilijat tai taiteen suosijoiksi tunnetut henkilöt yhteistoimintaan taiteilijoiden työn tukemiseksi ja kuvaamataiteen harrastamisen kehittämiseksi toiminta-alueella. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää kokouksia, taidenäyttelyitä, luentopäiviä, opetus- ja valistustilaisuuksia, juhlatilaisuuksia, jakaa stipendejä, perustaa rahastoja sekä ottaa vastaan lahjoituksia ja avustuksia.
3§
Yhdistyksen jäseneksi ilmoittautuu yhdistyksen puheenjohtajalle tai sihteerille. Jäsenyysasia otetaan esille seuraavassa sääntömääräisessä kokouksessa. Yhdistys velvoittaa jäseneksi pyrkivän toimittamaan teoksiaan (3-5 kpl) em. kokoukseen. Yhdistyksen sääntömääräinen kokous hyväksyy tai hylkää ehdokkaan äänestyksessä, joka toimitetaan suljetuin lipuin. Ehdokas on tullut hyväksytyksi, jos hänen jäsenyytensä puolesta on äänestänyt kaksi kolmasosaa (2/3) kokouksessa saapuvilla olleista.
4§
Yhdistyksen hallitus voi valita myös kannatusjäseniä.
5§
Yhdistyksen sääntömääräinen kokous voi lisäksi valita yhdistykselle kunniajäseniä yhdistystoiminnassa yleisesti hyväksyttyjen periaatteiden mukaisesti, kuitenkin siten että kokouksessa läsnä olleista vähintään kolme neljäsosaa (¾) tulee kannattaa kunniajäsenyyttä. Yhdistys on velvollinen lähettämään jäsenkirjeet myös kunniajäsenille.
6§
Yhdistyksestä eroaminen tapahtuu siten, että jäsen ilmoittaa eroamisestaan joko kirjallisesti puheenjohtajalle tai suullisesti yhdistyksen vuosikokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi. Yhdistyksen jäsen erotettakoon yhdistyksestä hallituksen päätöksellä, jos jäsen ei ole suorittanut kehotuksesta huolimatta jäsenmaksuaan seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä. Hallituksen tulee ilmoittaa erottamisesta kirjallisesti jäsenelle, jolla on oikeus saattaa asia seuraavaan yhdistyksen kokoukseen käsiteltäväksi, jossa asia ratkaistaan yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Erottamisen syynä voi olla myös yhdistystoimintaan sopimaton käytös tahi toiminta.
7§
Jäsenet, kunniajäseniä lukuun ottamatta suorittavat yhdistykselle kulloinkin vuosikokouksen kulloinkin vahvistaman jäsenmaksun kyseessä olevan vuoden loppuun mennessä.
8§
Yhdistyksen hallituksena toimii hallitus, johon kuuluu yhdistyksen puheenjohtaja ja sihteeri sekä neljä (4) varsinaista sekä yksi (1) varajäsen. Yhdistyksen puheenjohtaja, sihteeri, varapuheenjohtaja, rahastonhoitaja sekä hallitus valitaan yhdistyksen syyskokouksessa joka toinen vuosi.
9§
Hallitus on päätösvaltainen kun joko puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan lisäksi kolme (3) varsinaista jäsentä on saapuvilla.
10§
Hallituksen kokouksissa asiat ratkaistaan yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Jos äänet menevät tasan, voittaa se mielipide johon puheenjohtaja on yhtynyt.
11§
Yhdistyksen nimen kirjoittaa puheenjohtaja, sihteeri tahi rahastonhoitaja.
12§
Yhdistyksen kokous pidetään hallituksen kutsusta tai milloin vähintään viisi (5) yhdistyksen jäsentä on kokouksen pitämistä hallitukselta kirjallisesti vaatinut.
Sääntömääräisiä kokouksia yhdistys pitää kaksi kertaa vuodessa. Vuosikokous pidetään kunkin kalenterivuoden viiden ensimmäisen kuukauden kuluessa ja syyskokous lokakuun 1. päivän ja joulukuun 15. päivän välisenä aikana. Kutsu kokoukseen on lähetettävä 7 päivää ennen kokouspäivää kirjeellä tahi postikortilla kullekin jäsenelle hänen jäsenluetteloon ilmoittamallaan osoitteella. Vuosi- ja syyskokouksessa puhetta johtaa kokouksen valitsema henkilö, muissa kokouksissa yhdistyksen puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessa varapuheenjohtaja.
13§
Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. Esitellään hallituksen kertomus edellisvuoden toiminnasta.
2. Esitetään tilit ja tilintarkastajien (nyk. toiminnantarkastajien) niistä antama lausunto sekä päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle.
3. Valitaan kaksi toiminnantarkastajaa ja heille kaksi varamiestä tarkastamaan kuluvan vuoden tilejä.
4. Päätetään jäsenmaksun suuruus.
5. Käsitellään esitykset uusien jäsenten valitsemiseksi.
6. Käsitellään muut esille tulevat asiat.
14§
Syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. Valitaan yhdistykselle puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri sekä rahastonhoitaja ja hallitus kahdeksi vuodeksi.
2. Käsitellään hallituksen toimintasuunnitelma seuraavalle vuodelle.
3. Käsitellään esitykset uusien jäsenten valitsemiseksi.
4. Käsitellään muut esille tulevat asiat.
15§
Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella jäsenellä yksi ääni. Valtakirjalla ei voi äänestää. Lukuun ottamatta sitä, mitä muualla näissä säännöissä on sanottu seuran purkamisesta tahi jäseneksi ottamisesta tahi sääntöjen muuttamisesta, ratkaistaan asiat yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa arpalippuäänestys
toimitetaan jos yksikin läsnä olevista sitä vaatii.
16§
Yhdistyksen tilit päätetään kalenterivuosittain ja tulee ne jättää tilintarkastajille 15.3 mennessä. Tilintarkastajien tulee palauttaa asiakirjat yhdistyksen kokoukselle tarkoitetun lausuntonsa kera kuukauden kuluessa.
17§
Kulloinkin hyväksytyn toimintasuunnitelman sisältämiä tehtäviä toteuttamaan voidaan valita erityisiä jyryjä ja näyttelytoimikuntia ja muita valiokuntia. Ne asettaa hallitus. Yhdistyksen järjestämiin näyttelyihin ei saa osallistua yhdistykseen kuulumattomia, paitsi hallituksen nimenomaisesta kutsusta.
18§
Yhdistyksen sääntöjä voidaan muuttaa joko siten että kokouksessa läsnä olleista ¾ on muutosta kannattanut.
19§
Ehdotus yhdistyksen purkamisesta on tehtävä vuosikokouksessa ja vahvistettava vähintään kuukauden väliajalla pidettävässä kokouksessa. Kummassakin kokouksessa tulee päätös tehdä ¾ enemmistöllä annetuista äänistä, ja tulee kummankin kokouksen kokouskutsussa erikseen olla mainittu tästä ehdotuksesta.
20§
Jos yhdistys on päätetty purkaa menköön netto omaisuus kokonaisuudessaan Suomen taideakatemialle käytettäväksi Pohjois-Hämeessä toimivien yhdistysten tarkoitusperien mukaisesti.
21§
Muissa kohdin noudatetaan yhdistyslain säännöksiä.